Ποιος είπε ότι οι έγκυες σταματάνε το τρέξιμο;

1 min read

Δεν γινόταν να το χάσει αυτό: θα ήταν η πρώτη της συμμετοχή σε προκριματικούς για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Η 32χρονη Στέφανι Σλέκις είχε κερδίσει τη συμμετοχή της στους προκριματικούς αγώνες της Ατλάντα, τους αγώνες που θα έκριναν τη συμμετοχή στους Ολυμπιακούς του Τόκιο, από τον περασμένο Ιούνιο.

Εκείνο το 2:42:24 που «έγραψε» στον Μαραθώνιο της Τουλούθ υπήρξε το «διαβατήριό» της για την τελική, προκριματική φάση. Και όταν το πετύχαινε ήταν ήδη ενός μηνός έγκυος. Τότε βέβαια, δεν το είχε πάρει καν χαμπάρι.

Όλα έδειχναν πως, παρά τη μεγάλη της επιθυμία για το αντίθετο, η Σλέκις θα έχανε τους προκριματικούς της Ατλάντα. Οι προβλέψεις των γιατρών έλεγαν πως θα γεννήσει στις 18 Φεβρουαρίου του 2020 και ο αγώνας της Ατλάντα ήταν προγραμματισμένος 11 μέρες αργότερα. Όμως η ίδια ήταν αποφασισμένη: θα έτρεχε ακόμα και αν ο τοκετός της απείχε τόσο λίγο από τους προκριματικούς.

Είναι χαρακτηριστικό πως στις 19 Ιανουαρίου, δηλαδή μόλις ένα μήνα πριν την προγραμματισμένη γέννα της, τερμάτισε πέμπτη στο Μαραθώνιο της Λουιζιάνα, με χρόνο 3:07:15.

Ο κόσμος κοιτούσε την κοιλιά της και άπαντες καταλάβαιναν πως αυτή η γυναίκα βρίσκεται σε πολύ προχωρημένο στάδιο εγκυμοσύνης.

Εκείνη όμως, ούτε που το σκεφτόταν να σταματήσει το τρέξιμο εξαιτίας της κατάστασής της.Τελικά, γέννησε πρόωρα. Συγκεκριμένα, στις 30 Ιανουαρίου, τρεις εβδομάδες πριν την προβλεπόμενη ημερομηνία, έφερε στον κόσμο ένα κοριτσάκι, την Σάντι, που ζύγιζε λιγότερο από 6 κιλά.

Τέσσερις εβδομάδες μετά τον τοκετό, η προσωπική της γυναικολόγος την συμβούλεψε πως βρίσκεται σε θέση να λάβει μέρος στα προκριματικά της Ατλάντα. «Ήξερα ότι το βασικό είναι να ακούσω το σώμα μου και τα μηνύματα που θα μου στείλει. Αν αισθανόμουν δυσφορία θα έπρεπε να σταματήσω αμέσως. Με βάση το πόσο καλά τα πήγαινα στους αγώνες ακόμα και εν μέσω της εγκυμοσύνης μου πάντως, δεν υπήρχε λόγος να μην το παλέψω», έλεγε η Σλέκις.

«Δεν έχω στόχο να εμπνεύσω άλλες γυναίκες ή κάτι τέτοιο. Η κάθε μια από εμάς έχει το δικό της, προσωπικό ταξίδι. Κάνω απλά αυτό που θέλω εγώ να κάνω στη ζωή μου», ξεκαθάριζε σε δηλώσεις της αμέσως μετά την απόφασή της να τρέξει στον αγώνα της Ατλάντα.

Η Στέφανι Σλέκις με το νεογέννητο μωράκι της…

Σε αυτόν τον προκριματικό πήραν μέρος 511 γυναίκες. Η 16χρονη Τέρνι Γουλφγκραμ ήταν η νεότερη. Η 48χρονη Πέρι Σουμάκερ ήταν η μεγαλύτερη. Οι συμμετέχουσες προέρχονταν από διαφορετικά κοινωνικά στρώματα, από πολλά διαφορετικά επαγγέλματα, κουβαλούσαν διαφορετικά κίνητρα. Για πολλές, η συμμετοχή στους Ολυμπιακούς δεν υπήρξε αυτοσκοπός, ακόμα και η συμμετοχή στα προκριματικά ήταν ένα όνειρο.

Η Σλέκις δεν ήταν η μοναδική γυναίκα με την ιδιαιτερότητα της εγκυμοσύνης στο πρόσφατο ιστορικό της. Υπήρχαν και άλλες δυο, πιο «ακραίες» περιπτώσεις. Η Λόρεν Φίλμπρουκ, 33 μηνών έγκυος κατά τη διάρκεια των προκριματικών της Ατλάντα και η Ρέιτσελ Χάιλαντ, επίσης έγκυος που υπολογίζεται να γεννήσει την 1η Ιουνίου, το έβαλαν στόχο να τρέξουν στους προκριματικούς. Οι δυο τους είχαν λάβει ξανά μέρος σε προκριματικούς για τους Ολυμπιακούς: ήταν το 2016 και τότε είχαν προετοιμαστεί μαζί. Οι δυο φίλες δεν το έβαλαν κάτω ακόμα και ως έγκυες: θα έτρεχαν παρά την κατάστασή τους.

Έγκυες και οι δύο, αλλά αυτό δεν ήταν πρόβλημα για τη συμμετοχή τους στα προκριματικά των Ολυμπιακών

«Είμαι ενθουσιασμένη και μόνο στην ιδέα πως κάποτε θα λέω στην κόρη μου αυτή την ιστορία. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην μπορώ να τρέξω. Το θέλω και θα το κάνω», έλεγε με αποφασιστικότητα η Φίλμπρουκ, που άλλωστε δεν είναι κάποια χθεσινή όσον αφορά τους αγώνες ταχύτητες, όπως φαίνεται και στο παρακάτω βίντεο:

Η Χάιλαντ από την άλλη, ήταν λίγο πιο επιφυλακτική. «Είναι μεγάλο το προνόμιο που έχω σαν δρομέας το να είμαι έγκυος και παρ’ όλα αυτά να μην σταματάω το τρέξιμο. Θα ξεκινήσω αλλά δεν είμαι σίγουρη πως θα τα καταφέρω. Αν χρειαστεί θα διακόψω την κούρσα. Αλλά όπως και να έχει αυτή η ισορροπία που κατακτούμε ως γυναίκες ανάμεσα στην εγκυμοσύνη και τα πάθη μας, είναι το μεγάλο κέρδος μας», έλεγε η Χάιλαντ.

Για την ιστορία, η Στέφανι Σέρκις, τέσσερις μόνο εβδομάδες μετά τον τοκετό της, τερμάτισε με χρόνο 3:14:00, η 33 εβδομάδων έγκυος Λόρεν Φιλμπρουκ σταμάτησε τον αγώνα μετά προλαβαίνοντας να κάνει χρόνο 1:06:20 ενώ η Ρέιτσελ Χάιλαντ, που ήταν 27 εβδομάδων έγκυος, σταμάτησε με χρόνο 1:47:07.

Φυσικά, αυτοί οι αριθμοί δεν έχουν πολύ σημασία. Μπορεί σε άλλες περιπτώσεις να μοιάζει εντελώς κλισέ αλλά στην περίπτωση αυτών των τριών γυναικών, ταιριάζει γάντι: και μόνο η συμμετοχή είναι νίκη!

Previous Story

Έκανε παγκόσμιο ρεκόρ σε Μαραθώνιο 13 ετών και… εξαφανίστηκε!

Next Story

Αυθεντικός Μαραθώνιος: Από την αρχή μέχρι το τέλος

Latest from Θέματα